(Rol)stoel yoga

EEN WEG VAN NIET KUNNEN NAAR WEL-ZIJN!

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is het licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt. ''Wij vragen ons zelfs af: "hoe kan ik denken dat ik briljant, mooi, talentvol en fantastisch ben?" Eigenlijk moet je je afvragen hoe je kan denken dat je het niet bent. - Nelson Mandela -

Wat is mijn kracht, wat vind ik fijn en wat niet, hoe respecteer ik mijzelf en de ander, waar liggen mijn grenzen, wat kan ik allemaal met mijn lichaam, wat wil ik? Yoga heeft veel meer te bieden als alleen fysieke oefeningen: het bied concentratie, bewust leren omgaan met je totale zelf en nog veel meer.

Voor wie?

Iedereen kan yoga beoefenen, bij elke fase van het leven, ongeacht leeftijd en vermogen. Bij yoga gaat het om bewustwording. Bewust worden van je lichaam, van je adem, van je gedachten en van wie je bent. Tijdens een yogales beweeg je met aandacht en vriendelijkheid en word je bewust van jouw eigen mogelijkheden.

Yoga kan een hulpmiddel zijn om stijfheid, pijn, spanningen, vermoeidheid en slapeloosheid op te vangen en te verlichten. Het leert je om je mogelijkheden optimaal te benutten, beter met je beperkingen om te gaan en jezelf te accepteren. Dit heeft een positieve invloed op zowel de lichamelijke als de geestelijke gesteldheid. Zodat je meer inzicht krijgt waar de spanningen in het lichaam vastgehouden worden en hoe je die kan loslaten, echter dit kun je niet in 1 les leren.Effecten :

 • ontspanning / rust
 • betere lichaamshouding
 • verminderd medicijngebruik
 • energie voelen stromen in 'gevoelloze' lichaamsdelen
 • verkleining van het doorzit / ligprobleem door een betere doorbloeding van de huid
 • vergroting van praktische mogelijkheden
 • verbeterde nachtrust, spijsvertering en balans
 • vergroting van zelfvertrouwen
 • grenzen zelf gaan voelen en daar rekening mee gaan houden
 • meer bij zichzelf blijven ipv gericht op buiten / prikkels van buitenaf

Yoga bij Bala is laagdrempelig, plezierig, persoonlijk en op maat. De houdingen worden aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. We kijken naar wat je wél kunt! Ieder doet de oefeningen op zijn of haar eigen manier. Yoga is een proces van ontdekken, waarbij gaandeweg grenzen verlegd en mogelijkheden vergroot worden. Indien je hulp nodig hebt of het gewoon prettig vindt, kun je een familelid, vriend, partner of iemand anders meenemen om je te begeleiden tijdens de yoga. In de les doen we lichte yoga-, adem- en ontspanningsoefeningen en visualisatie. Dit kan in de rolstoel, op de stoel of als dat mogelijk is op de mat. Ook voor een goede lachbui is altijd ruimte. Lachen is de beste adem- en ontspanningsoefening die er is, bijzonder helend en goed voor het immuunsysteem. Met zelfs al een klein beetje humor kun je de grootste moeilijkheden de baas. Tijdens een kopje thee praten we nog even na.  

(ROL)STOEL YOGA : Voor mensen die beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid zittend in een (rol)stoel. 

 • we onderzoeken hoe je van bewegingsbeperking naar bewegingsruimte gaat
 • meer aandacht voor gewrichten & bekkenbodem
 • meer vertrouwen ontwikkelen in de kracht van je eigen lichaam

Meld je aan voor een proefles